Brandweer Voorthuizen

Dag en nacht paraat voor uw veiligheid

Woningbranden, wat moet je wel en wat niet doen?

Een van de grote drama's die regelmatig in het nieuws komen, is brand in een woonhuis. Gezinnen worden in hun slaap door rook overvallen. In veel gevallen had een fatale afloop voorkomen kunnen worden. U kunt hier meer lezen over het voorkomen van brand.

Wat kunt u doen om met uw gezin veilig in uw huis te wonen?

 1. Zorg voor rookmelders en brandblussers.
 2. Maak alvast een vluchtroute voor het geval er brand mocht ontstaan.
 3. Houd de vluchtroutes vrij en zet geen dingen in het doorloop pad. Dit is handig voor uw gezin en voor de brandweer.
 4. Zet de voordeur ’s nachts niet op slot met verschillende sleutels. Schuifsloten zijn beter te openen en hier zijn geen sleutels voor nodig.
 5. Leg de sleutel altijd op een vaste plek neer

Rookmelders

Een rookmelder kan de redding zijn, omdat de helft van de woningbranden branden zijn waarbij er geen sprake is van vlammen, maar waarbij het vuur smeult. Deze smeulbranden veroorzaken veel giftige rook waardoor ook de meeste slachtoffers vallen. Zorg er daarom voor dat u in uw woning een rookmelder installeert.

Rookmelders zijn apparaten die rook (en dus brand) ontdekken en dan een hard alarm laten horen. Ze werken op een batterij zodat als er brand ontstaat door kortsluiting van het elektriciteitsnet, de melder gewoon in werking blijft.

 

De beste plek

De rookmelder moet de rook zo snel mogelijk kunnen ontdekken en de bewoners van de woning alarmeren. Bij woningen met één bouwlaag is één melder voldoende. De beste plaats is de gang waar de meeste kamers op uit komen. Als er sprake is van twee woonlagen is het verstandig op elke verdieping een melder te plaatsen, bij voorkeur op de slaapverdieping boven aan de trap tegen het plafond. Gebruik bij voorkeur onderling verbindbare rookmelders. Als er dan een melder afgaat doen de andere melders dat ook.

Kleine blusmiddelen

Een beginnende brand in uw woning kunt u in veel gevallen zelf blussen met een geschikte brandblusser. Dit geldt alleen in het geval van een beginnende brand. Het inademen van rook is al levensgevaarlijk aangezien hier giftige gassen in zitten. Blus dus alleen zolang u zeker weet dat u zonder moeite en gevaar de ruimte kunt verlaten. Breng bij een klein brandje uw huisgenoten in veiligheid en waarschuw altijd de brandweer. U weet immers niet of de brand controleerbaar blijft.

Soorten kleine blusmiddelen

 • De tuinslang of haspel
 • De blusdeken
 • Een blusdeken is gemaakt van onbrandbaar materiaal. Het beste is een deken van 180 x 180 cm in een opbergkoker. De handigste plek ervoor is in de keuken. Een blusdeken is ook handig in caravan, boot, tuinhuisje of bij de barbecue.
 • Draagbare brandblussers:
  • Een waterblusser is geschikt voor bijna alle branden (met uitzondering van elektriciteitsbrand en vlam in de pan).
  • Een schuimblusser is geschikt voor alle woningbranden. Deze veroorzaakt bij het blussen nauwelijks verdere schade. Met een schuimblusser kunt u kleine woningbranden van vaste stoffen en vloeistoffen prima blussen. Schuimblussers zijn ook uitstekend voor caravan en zomerhuisje.
  • Ook een poederblusser is geschikt voor alle woningbranden. Hier is een minimum inhoud van twee kilo het beste.

Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet of waar elektriciteit in het spel is.

Copyright © 2020 Brandweer Voorthuizen. Alle rechten voorbehouden.